Когато реши да закупи готови комплекти слънчеви панели, купувачът винаги има много въпроси. Разбира се, ако е необходимо, всички съвети могат да бъдат получени директно от продавача. Следват обаче точно въпросите, които купувачите задават най-често.

Често задавани въпроси за слънчевата енергия
Въпрос: Дали слънчевият панел наистина ще спести от електричество?
Да и не. Всичко зависи от целта, за която е закупен панелът, както и от конкретните условия на работа. За да можем да покрием изцяло всички нужди на семейството от електричество, ще е необходимо да закупим голям брой елементи и свързано с тях оборудване. Ще бъде ли икономически изгодно в сравнение с редовните сметки за ток?

Освен това, ако времето в даден район е предимно облачно, батериите няма да могат да покажат висока ефективност. Възможно е в този случай придобиването им да не се изплати толкова бързо, колкото бихме искали.

Въпрос: Ще изисква ли слънчевият панел внимателна лична грижа?
Не, предимството на тези устройства е именно, че те няма да се нуждаят от капризна оперативна грижа. Достатъчно е само редовното избърсване на елементите с почистващи препарати, тъй като мръсната повърхност значително намалява ефективността на слънчевия панел.
В: Колко дълго ще продължи слънчевият панел?
Като се има предвид, че структурно слънчевите панели са представени под формата на най-прости устройства, лишени от сложна електроника и движещи се механични части, можем да бъдем сигурни, че те ще служат вярно много дълго време. Средно това са 25-30 години, но често дори и повече. Тук е важно веднага да закупите модел от известен производител, който би дал гаранция за високото качество на своите продукти.

Въпрос: Закупуване на готова система или сглобяване на индивидуален комплект?
И още един въпрос, който често притеснява купувача: дали да закупите готови комплекти слънчеви панели или да сглобите системата индивидуално - за отделни елементи?

Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос. От една страна, в случай на отделна конфигурация е възможно да се оформи напълно батерия според вашите индивидуални изисквания.
От друга страна, съществува риск винаги да купувате „нещо нередно“ - и в бъдеще да отделяте повече време за промени и допълнителни покупки. Но при закупуване на готови панели остава само да се извърши проста инсталация на целия комплект: всичко необходимо ще присъства, освен това, с напълно балансирани характеристики.

Запишете се за нашия
Бюлетин