В съвременния свят полиетиленовите тръби са един от най-популярните продукти за създаване на различни видове комуникации. Всяка година обхватът на тяхното приложение само се увеличава. Сега тръбите се закупуват за такива цели:

  • питейно и промишлено водоснабдяване;
  • транспортиране на природен газ;
  • подреждане на напорни канализационни системи;
  • хидро и електрическа изолация за проводници.

Те са много лесни за използване. При използването им времето за монтажни работи се намалява с 2-10 пъти, в зависимост от квалификацията на работниците.

Причини за закупуване на полиетиленова тръба

Високата полярност на техническите продукти, направени от този полимер, е свързана с неговите физични и химични свойства. За разлика от традиционните за тази сфера стомана и чугун, те имат няколко пъти по-малко тегло, което значително опростява работата с тях. Също така, определената характеристика на полиетиленовите тръби опростява процеса на свързването им заедно.

Струва си да се обърне специално внимание на повърхността на стената. Отличава се с високата си гладкост, която е много по-голяма от тази на металите. Това драстично намалява вероятността от натрупване на утайки бързо се измиват под налягане. Тази функция опростява премахването на запушванията, въпреки че те рядко се образуват в полиетиленови тръби.

Тъй като полиетиленът е полимер, характеризиращ се с ниска електрическа проводимост, тръбопроводите от такова вещество, заровени в земята, са отлична изолация. Те не са податливи на разсеяни токове, поради което полиетиленовите тръби с малък диаметър се използват като изолация при създаване на електрически комуникации.

В сравнение със стоманата и чугуна, полиетиленът е еластичен, което му позволява да се използва в сеизмично активни зони. Лекото изместване спрямо основната ос не я уврежда. А ниският модул на еластичност прави продуктите устойчиви на воден чук.

Друг плюс, който ви позволява да закупите полиетиленова тръба за питейна вода, е устойчивостта на замръзване. Разширяващият се лед не чупи тръбите, а разтяга стените. Когато се размразят, те постепенно се връщат на мястото си.

За разлика от традиционните тръби, полиетиленовите тръби не винаги изискват изкопни траншеи за полагане. Те могат да се полагат чрез изтегляне, използване на прорези или щанцови технологии, насочено пробиване и други подобни. Такива съвременни методи значително намаляват разходите за монтаж.

Полиетиленовата тръба има диаметри от 16 mm до 1,6 метра, поради което се използва за полагане на основни магистрали. В повечето европейски държави, особено скандинавските, всички комуникации в населените места се правят от тях.

Цената за полиетиленова тръба е ниска, а експлоатационният живот е над 50 години. Те са няколко пъти по-евтини от стоманените с подобни експлоатационни характеристики.

Как да изберем полиетиленова тръба?

При избора на този вид продукт е необходимо да се вземат предвид техните характеристики, които са посочени в продуктовата карта. В зависимост от производствената технология, дебелината на стената и диаметъра, те могат да се различават по гъвкавост, способност да издържат на натиск и деформация. Например, полиетиленова тръба за питейна вода трябва да бъде направена от първичен полимер, за райони със земетресения - да са устойчиви на разтягане, за полагане под пътища - да са твърди. От рециклиран (рециклиран) полиетилен тръбопроводите могат да се използват за изолация на канализация и електрически кабели.

За да ги различите, използвайте специална цветна маркировка:

  • питейна вода - напълно синя или черна, черна със синя ивица;
  • газ - жълта ивица на изцяло черна тръба;
  • канализационните системи и изолацията са сиви.

Независимо от приложението им, те не са предназначени за горещи медии. Допустимият диапазон е от 0 до +40 градуса по Целзий, но материалът може да издържи до +80 (започва да омеква).

Къде да поръчате полиетиленови тръби и фитинги в България?

Висококачествени и трайни продукти от полимерни материали са представени в онлайн магазина “Za-bania.com”. В каталога на полиетиленовите труби и фитинги на нашия сайт съдържа продукти за различни цели.

За да закупите модела, който ви интересува, обадете се на телефонните номера, посочени в горната част на сайта, или направете обратно обаждане. Първият наличен оператор веднага ще отговори на повикването.

Ще доставим закупения от нас полиетиленови тръби и фитинги до всички региони на страната от водещи логистични компании. Очакваме вашето обаждане!

 

PE-HD Тръби и фитинги

Категории

Производители

Запишете се за нашия
Бюлетин